Zonnepanelen op je schooldak, duidelijk een duurzame keuze die jongeren misschien kan inspireren. Maar het kan nog beter, vinden initiatiefnemers van energiecoöperatie Zuiderlicht. Aukje van Bezeij vertelt hoe de coöperatie leerlingen aan het denken zet over duurzaam leven.

Vrolijke gezichten in het klaslokaal, de lerares in het midden van de foto kijkt nog wat beduusd. Ze heeft ‘Paultje’ gewonnen, het beeldje dat als trofee wordt gegeven aan de meest duurzame docent van een school. “Wie heeft je duurzamer laten nadenken of handelen?” Op die vraag hebben veel leerlingen van het IJburg College 1 in Amsterdam haar naam genoemd.

“Omdat we op scholen niet alleen veel zonnepanelen kwijt kunnen, maar er ook veel mensen kunnen bereiken, zijn zij een interessante partij voor ons”, vertelt Aukje. De eigenaar van het dak biedt ruimte voor de panelen, en neemt – tegen een iets lager tarief – zelf de energie af.

Schooldaken
De panelen worden gefinancierd door de leden van de coöperatie. “Tot nu toe hebben we de meeste zonnepanelen gerealiseerd op schooldaken.” En dat biedt kansen om in de regio Amsterdam niet alleen financieel, maar ook ‘educatief rendement’ te oogsten, zoals Aukje het noemt.

Educatief rendement, wat houdt dat in? Zuiderlicht zet kunstwerk en wisseltrofee Paultje in om het effect van schone energie in een schoolomgeving te vergroten. “We stimuleren leerkrachten om vanuit hun eigen lesstof aandacht te besteden aan duurzaamheid.”
 

'We stimuleren leerkrachten om vanuit hun eigen lesstof aandacht te besteden aan duurzaamheid'
 

Dat kan op veel verschillende manieren. Sommige docenten stellen duurzame vragen tijdens de les, anderen delen praktische ideeën. “Er was bijvoorbeeld een gymdocent die leerlingen simpelweg vroeg om op de fiets naar school te komen. Dat was voor sommige leerlingen nieuw, maar ze fietsen nu veel vaker”, vertelt Aukje.

Prehistorie
Aukje ziet dat elke aanpak unieke uitkomsten heeft. “Zo was er een docent die lesgaf over de prehistorie, en dat koppelde aan het leven in harmonie met de natuur.” Leerlingen haalden daar de duurzaamheidsboodschap duidelijk uit, want de lerares werd door leerlingen beloond met een Paultje. “We hopen dat dit soort verhalen andere docenten op nieuwe ideeën brengt.”

De plaatsing van de zonnepanelen is een goede aanleiding om het onderwerp te introduceren, vertelt Aukje. Leerlingen zijn erbij als de panelen op het dak worden getakeld, zodat de leraar daarna gemakkelijk kan aanhaken op het onderwerp.

Tot nu toe is Zuiderlicht op drie middelbare scholen langsgegaan met de duurzaamheidstrofee. Daar komen nog meer bij, waaronder ook basisscholen. 

Fotocredit: Aukje van Bezeij

 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...