Dinsdag is het de Dag van de Duurzaamheid, in Utrecht breekt zaterdag de Duurzame Week aan en volgende week start in Limburg de Dutch Earth Week. Kortom: overal in het land laten duurzame projecten, bedrijven en maatschappelijke organisaties zich van hun duurzaamste kant zien. Ook in het onderwijs gebeurt er een hoop. ToekomstBehendig.nl zet de initiatieven op een rij.

Landelijk: voorlezen in de klas
Leerkrachten, wethouders en beroemdheden als Jan Terlouw lezen dinsdag voor uit de verhalenbundel ‘De wereld van Voedsel’ die door PABO-studenten geschreven is. Dit jaar is alweer de negende editie van de Voorleesactie - een initiatief van o.a. Urgenda en IVN. Na het voorlezen gaan de kinderen met elkaar in gesprek over natuur, milieu en duurzaamheid.

Oisterwijk: vergeet je broodtrommel niet
Je kan lang over duurzaamheid praten, maar het kan ook heel praktisch zijn. Daarom leven de docenten en leerlingen van 2College Durendael een dag lang zonder verpakkingen. Niemand brengt plastic boterhamzakjes, aluminiumfolie, snoep-, koek- of snackverpakkingen of petflesjes mee naar school. Ook gaan de lessen over duurzaamheid: van afval tot duurzame mode, en van voedsel tot vervoer.

Leeuwarden: duurzame markt en prijsuitreiking
Nordwin College, MBO Life Sciences en Van Hall Larenstein vieren de Dag van de Duurzaamheid met een lunchmarkt die helemaal in het teken van duurzaamheid staat. De burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, reikt bovendien een prijs uit voor het meest duurzame idee.

Arnhem: toekomstplannen van tweedeklassers
Tweedeklassers van het Beekdal Lyceum hebben de afgelopen weken nagedacht over de stad van de toekomst. In wat voor wereld leven we over vijftig jaar, wanneer de tweedeklassers van nu ongeveer zestig zijn? “Fantaseer, filosofeer en fabriceer” - dat was de opdracht. Dinsdag presenteren ze hun werk.

Nijmegen: experts voor de klas
Maandag 9 oktober beginnen de leerlingen van het Canisius College de dag met een duurzaam ontbijt. Daarna volgen ze workshops van duurzaamheidsexperts, over thema’s zoals voedselverspilling. De dag eindigt met een interactieve lezing die draait om de vraag: “Ben jij de duurzame ondernemer van de toekomst?”

Utrecht: 100 tinten groen 
Green Office HU organiseert het festival 100 tinten groen om te laten zien hoe breed en allesomvattend duurzaamheid is. Er zijn op Hogeschool Utrecht onder meer workshops over het verduurzamen van onderwijs en je eigen woning. Ook kan je er The Sustainability Games van Groene Generatie spelen. Hierbij ontdek je spelenderwijs wat je duurzame talenten zijn.

Apeldoorn: vegetarisch lunchen
De Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn haalt voor één week al het vlees uit de kantine. Daarna starten ze met de wekelijkse ‘Meatless Monday’ (in 2003 gemunt in de Verenigde Staten). Mentoren gaan met hun klas in gesprek over de redenen.

Amsterdam: technologie aan de top
Het is weer tijd voor de jaarlijkse voorleesmarathon van Daltonschool Neptunus. Omdat de Dag van de Duurzaamheid middenin de kinderboekenweek valt, lezen de leerlingen hun eigen verhalen over duurzaamheid aan elkaar voor. Daarnaast treden er sprekers op met verhalen over neutrino’s (hele kleine elementaire deeltjes), 3D-printen en natuur in de stad.

Bedenk je je nu dat jouw docent ook heel duurzaam doet? Meld hem of haar dan nog snel aan voor de Duurzame Docent-verkiezing van de Coöperatie Leren voor Morgen.


 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...