Een netwerk waar studenten met een interesse voor duurzaamheid elkaar kunnen vinden: dat is Studenten voor Morgen nu al twintig jaar. We spraken met oud-bestuurslid Luna Meister. “Elke student moet een visie op een duurzame toekomst ontwikkelen.”

Het studentennetwerk, dat ook wel simpelweg Morgen wordt genoemd, werkt al twintig jaar aan het verduurzamen van het hoger onderwijs in Nederland. “We vieren dit jaar dan ook een feestje ter ere van ons vierde lustrum. Hoewel er sinds 1997 veel veranderd is, is de missie om studenten te verbinden altijd gebleven”, zegt Luna.

Het landelijke netwerk is uitgegroeid tot 22 studentenorganisaties en twaalf Green Offices. “We zijn in de jaren dat we bestaan een professionele organisatie geworden. Inmiddels organiseren we elk jaar grootschalige evenementen voor studenten. Daar zijn we heel trots op”, vertelt Luna.

Politieke actie
Ook in de nationale politiek probeert Morgen bij te dragen zodat de stem van jongeren gehoord wordt. Het studentennetwerk was in 2014 samen met andere organisaties, onder leiding van Groene Generatie, betrokken bij het Verdrag Duurzaamheid in het Onderwijs. Dit roept de politiek op om duurzame ontwikkeling snel en structureel te integreren in het onderwijs.

“Studenten hebben duurzame vaardigheden nodig, zodat ze om kunnen gaan met langetermijnproblemen en worden voorbereid op de complexiteit van de wereld van morgen”, vindt Luna. “Elke student moet een visie op een duurzame toekomst ontwikkelen.”

'Elke student moet een visie op een duurzame toekomst ontwikkelen'

De SustainaBul is een van de ondernemingen van Morgen om duurzaamheid naar het onderwijs te brengen. “Het is een ranglijst die jaarlijks door studenten wordt opgesteld en waarin Nederlandse universiteiten en hogescholen op duurzaamheid geordend worden”, vertelt Luna.

Duurzaam: nu en later
Op veel verschillende manieren probeert Morgen studenten met duurzaamheid te helpen. ,,We beheren bijvoorbeeld de site duurzamestudent.nl, waar duurzaamheid voor en door studenten toegankelijk wordt gemaakt: van recepten tot columns. En ook met een duurzame carrière helpen we. Samen met Sustainable Motion organiseren we jaarlijks een Sustainability Career Event.”

“We roepen niet alleen studenten op om te vragen om duurzaam onderwijs, maar helpen hoger onderwijsinstellingen ook met de uitvoering. We zullen pas stoppen wanneer ze allemaal hun studenten voorbereiden op de wereld van morgen”, zegt Luna. “Er is gelukkig steeds meer erkenning voor het belang van duurzaam onderwijs, maar we zijn er nog niet.”

Per 1 juli is er een nieuw bestuur aangetreden onder voorzitter Luc de Vries. 

 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...