Afgelopen maandag was het Wereldvoedseldag. Studenten van het Alfa-college zetten daarom een project op touw om voedsel en verzorgingsproducten op te halen voor de Voedselbank in Hoogeveen. We spraken studente Rosalie Eising over het project.

"Wereldvoedseldag gaat om de hele wereld, maar het raakt me ontzettend dat er ook in Nederland zoveel mensen onder de armoedegrens leven." Rosalie is 20 jaar en zit in het derde jaar van de niveau-4-opleiding Verpleegkunde. Daarnaast heeft ze een bijbaantje in de zorg. Samen met vijf andere studenten organiseerde ze aan het begin van deze week de inzamelingsactie in het schoolrestaurant. 

Groot succes
Twee dagen stonden de studenten met veel enthousiasme in de kantine. "Van tevoren hebben we uitgebreid reclame gemaakt voor de actie." En met succes: zowel medestudenten als leerkrachten waren lovend en haalden hun keukenkastjes massaal leeg.

Een paar weken geleden waren de studenten al bij de Voedselbank om kennis te maken. "Ik wist natuurlijk wel van het bestaan af, maar toen werd verteld hoe iemand er terechtkomt, schrok ik wel. Er komen elke week honderden mensen. In een welvarend land als Nederland zou dat niet nodig moeten zijn."Speciale aandacht
Rosalie was onder de indruk. "Er zijn zoveel vrijwilligers die elke week helpen. Zij zorgen ervoor dat iedereen evenveel eten meekrijgt, dat de pakketten gevarieerd zijn en er genoeg groente in zit", vertelt ze.

"Ik ben me er ook bewust van geworden dat het niet voor ieder kind vanzelfsprekend is om verjaardagen te vieren: cadeautjes, een taart, traktaties voor de klas, een verrassing voor de juf - er komt zoveel bij kijken. Dat is niet op te brengen voor een gezin waar de ouders sowieso al elk dubbeltje om moeten draaien. Dankzij een speciaal pakket van de Voedselbank kan zo'n kind toch voelen dat hij erbij hoort."

Samenwerken
De Wereldvoedseldag-actie is niet het enige project waar studenten van het Alfa-college aan werken. Vier keer per jaar doen ze mee aan zo'n interdisciplinair project. Van het bouwen van een speeltuin tot het promoten van een stadsbus die oudere mensen vervoert naar het ziekenhuis of de bibliotheek. Studenten van verschillende opleidingen verbreden zo niet alleen hun kennis en vaardigheden, maar kunnen ook ideeën uitwisselen met studenten uit een heel ander vakgebied.

Voor het project rondom Wereldvoedseldag werkten studenten Verpleegkunde, Onderwijsassistent, Business Fashion en Business Retail samen. "Het is interessant om een kijkje te nemen in het denken en doen van iemand anders," vertelt Rosalie. "Al dachten we dit keer eigenlijk best wel hetzelfde over alles."

De studenten leveren de gedoneerde spullen op 31 oktober in bij de plaatselijke Voedselbank.

 

 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...