De Green Office VU is het ontmoetingsplatform voor studenten en medewerkers van de VU met duurzame ambities. Het enthousiaste team probeert de gehele VU-gemeenschap te helpen om deze ambities werkelijkheid te maken. De Green Office werkt nauw samen met de universiteit om duurzaam beleid te realiseren.

Neele van den Bongardt is sinds kort manager van de Green Office van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In januari 2017 vroeg Soscha haar onder het genot van een kopje thee het hemd van het lijf.

Je wilt de héle Vrije Universiteit aan een Dopper helpen. Hoe ga je dat doen en waarom is het belangrijk?
Een andere duurzame waterfles is ook goed hoor! We willen graag dat de VU stopt met het verkopen van plastic flesjes voor eenmalig gebruik, zeker als het op water aankomt. In Nederland komt er heerlijk water uit de kraan, dus wij zien liever dat het aantal watertappunten op de universiteit wordt uitgebreid. Op die manier creëren we als universiteit minder plastic afval en gebruiken we minder grondstoffen. Tijdens de Duurzame Introductie Stunt hebben we dan ook gratis Doppers uitgedeeld aan studenten die hun eigen plastic flesje kwamen inleveren!

In dit voorbeeld zijn studenten afhankelijk van de bereidheid van het bestuur om het beleid van de universiteit aan te passen. Wat kunnen studenten zelf doen?
We zetten vaak duurzame uitdagingen uit, zoals de Go Green Challenge volgende maand. Daarin dagen we studenten en medewerkers uit om bijvoorbeeld drie dagen vegetarisch te eten of hun organisch afval te scheiden en te doneren aan de composthoop van het Green Living Lab. Dit jaar hebben we zelfs een uitdaging waarin je je eigen tandpasta gaat maken en gebruiken! Daarnaast moet je niet vergeten dat studenten hele goede lobbyisten zijn. Deze Green Office was er ook niet gekomen als studenten zich daar niet hard voor hadden gemaakt. We hebben inmiddels meer dan 50 vrijwilligers die zich bezighouden met het verduurzamen van de universiteit. Studenten die hun steentje bij willen dragen zijn meer dan welkom!

Jullie bemoeien je ook met het duurzaamheidsonderwijs op de universiteit. Wat hebben jullie al bereikt?
Wij vinden het belangrijk dat alle studenten de ‘duurzaamheidstaal’ kunnen spreken wanneer ze hun diploma halen. Studenten zijn zich dan de rest van hun leven bewust van hun impact als individu, maar ook als professional. We hebben een overzicht van alle duurzaamheidsvakken op de VU online gezet om dit voor studenten makkelijker te maken. Sinds dit jaar is er ook een speciaal vak gekomen over duurzaamheid en innovatie voor Honours-studenten. Bij de ontwikkeling van dit vak hebben wij een grote rol gespeeld, net als bij de ontwikkeling van een nieuwe minor. Wat we het leukst vinden, is dat steeds meer docenten contact met ons opnemen. Soms hebben ze bijvoorbeeld case studies nodig voor hun vakken. Wij helpen ze dan de verbinding te leggen met bedrijven en instellingen die wel een paar studenten met slimme oplossingen kunnen gebruiken.

Op de hoogte blijven van de activiteiten van de Green Office VU? Volg hen via de website en social media.
 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...