Door Nine de Jonge

Uitreiking op de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs 2018

Het event
Vrijdag 25 mei 2018 was de redactie van ToekomstBehendig aanwezig bij de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs. Dit jaar was de locatie de campus van TU Eindhoven. Kruisbestuiving stond centraal. De dag was georganiseerd door Studenten voor Morgen. Het hoogtepunt van de dag was de SustainaBul uitreiking. Daarnaast waren er vele presentaties over inhoudelijke onderwerpen en voorbeelden van wat er speelt in het onderwijs. De duurzame voorlopers van het onderwijs kregen deze dag een podium.
 

De ranking
SustainaBul is in 2012 opgestart door kritische studenten om duurzame ontwikkeling in het hoger onderwijs in kaart te brengen. Door het competitieve element van de ranking, krijgen hoger onderwijsinstellingen een impuls om duurzame ontwikkeling meer aandacht te geven. De insteek van de SustainaBul is echter wel coöperatief. De studenten willen graag dat onderwijsinstellingen elkaar helpen en inspireren. Door de vragenlijst krijgen ze inzicht in hoe duurzaamheid vorm kan krijgen. De vragen gaan over vier onderwerpen: onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en integrale benadering. Vijftien onderwijsinstellingen krijgen een oorkonde: vijf gouden, vijf zilveren en vijf bronzen. Ook krijgt de grootste stijger een onderscheiding. 
 

Gouden Bul voor de locatie
De campus van TU Eindhoven is een terrein met veel groen, gerenoveerde gebouwen en vol innovaties. Studententeams werken samen aan vooruitstrevende projecten zoals duurzame woningen en een circulaire auto. TU Eindhoven heeft een campus die uitnodigt om daar te gaan studeren. Het is dus niet vreemd dat TU Eindhoven dit jaar het hoogste scoorde op de SustainaBul. 
 

Vernieuwing
ToekomstBehendig had ook een verrassing die met enthousiasme werd ontvangen: we onthulde het creatieve concept voor de nieuwe SustainaBul website. De helder vormgegeven site kent een grote mate van interactie. Gebruiksgemak en transparantie staan voorop voor zowel de onderwijsinstellingen als studenten. Het is hierbij makkelijker voor instellingen om de vragen in te vullen, omdat de resultaten van het voorgaande jaar automatisch ingevuld kunnen worden. Voor beoordelaars wordt het inzichtelijk welke feedback er eerder gegeven is. Resultaten van de instellingen worden tevens eenvoudig vergeleken. Voor externen wordt het inzichtelijk wat de instellingen doen en waar ze goed op scoren. Instellingen bepalen zelf welke informatie voor externen zichtbaar is.

 

Niet alleen Sustainabul krijgt een nieuwe website, we zijn ook bezig met een upgrade van de ToekomstBehendig website. Resultaten uit de SustainaBul verbinden we rechtstreeks  aan onze gids. De score beïnvloeden dus de ranking van hoger onderwijsinstellingen in de gids. Achter de schermen zijn we hier druk mee bezig.
 

Studenten voor Morgen ontvangt graag feedback op de nieuwe website, je kunt hier meer over lezen en je reactie achterlaten op: http://www.studentenvoormorgen.nl/tiptop/

 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...