Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het leren over duurzaamheid. Dat vinden ze in de gemeente Rheden ook, en dus organiseren ze sinds vorig jaar de Schooldag van de duurzaamheid. We praatten met initiatiefnemer Judy van der Lijke over dit initiatief.

Zandsculpturen bouwen, speelgoed maken van afvalproducten, en leren hoe je van lokale producten een gezonde salade op tafel tovert. Leerlingen van deelnemende scholen gaan volop aan de slag op hun duurzaamheidsdag. “Samen met het lokale bedrijfsleven bedenken we activiteiten die leuk en leerzaam zijn”, vertelt Judy.

“We willen kinderen spelenderwijs kennis laten maken met duurzaamheid”, legt Judy uit. “We spreken hun zintuigen aan, en laten ze dingen proeven en ervaren. Dat is de beste manier om te leren, zeker op die leeftijd.”

'We willen kinderen spelenderwijs kennis laten maken met duurzaamheid'

Wat wordt de kinderen eigenlijk precies bijgebracht? “We hebben de leerdoelen bedacht op basis van de zeventien Sustainable Development Goals, die voor 2030 zijn opgesteld door de VN. Daar hebben we zeven kinder-Global Goals van gemaakt”, legt Judy uit. De VN-doelen lopen uiteen van het bestrijden van honger tot het zorgen voor schone oceanen.

Lokale samenwerking
Die leerdoelen komen terug in de activiteiten, waarbij ook dit tweede jaar de samenwerking is gezocht met bedrijven uit de regio. “Met de lokale bakker maken de kinderen crostini’s van oud brood, twee natuurwinkels hebben een kennisquiz voorbereid, en met mensen van het repaircafé gaan de leerlingen kleding repareren.”

Het enthousiasme is in Rheden vanaf de eerste editie duidelijk aanwezig. “We wilden in het eerste jaar in elk geval vijf deelnemende scholen hebben, en kregen uiteindelijk zelfs zestien aanmeldingen. Er waren dus maar liefst 2300 deelnemende kinderen.” De Schooldag werkte in 2016 samen met veertig bedrijven en 130 vrijwilligers, en bood kinderen een druk programma. Ze konden tien activiteiten van dertig minuten bijwonen.

“Dat gaan we dit jaar een beetje anders doen. Nu doen er tien scholen mee, richten we ons op de bovenbouw, en geven we meer ruimte in het programma. Dan blijven de leerlingen scherp, en verslapt de aandacht niet.” De keuze voor iets oudere kinderen dit jaar is bewust gemaakt. “Hen kun je echt iets uitleggen over de VN-doelstellingen.”

Het doel van Schooldag van de duurzaamheid is om uiteindelijk ook in andere gemeenten plaats te hebben.

Fotocredit: De Kracht van Beeld

 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...