Felix Spira werkt voor rootAbility: een organisatie die een duurzame transitie in het hoger onderwijs aanmoedigt en ondersteunt. Met zijn internationale collega’s helpt hij studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen in heel Europa met het opzetten van Green Offices en andere duurzame projecten.

“We geven workshops, trainingen, webinars en presentaties om studenten en medewerkers te inspireren en activeren”, vertelt Felix. “Door Green Offices met elkaar in verbinding te brengen, kunnen ze elkaar op goede ideeën brengen - want samen bereik je meer dan alleen. Ook ontwikkelt rootAbility stappenplannen, zoals een lijst met indicatoren waardoor het makkelijker wordt om duurzaamheidsrapportages te schrijven.” Zo hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden.

De energie van studenten
Voor studenten is volgens Felix een belangrijke rol weggelegd in de verduurzaming van het onderwijs: “Zij zijn enorm gedreven. Studenten hebben veel (lobby)kracht en energie om grote veranderingen teweeg te brengen. Dus als je studenten de kans geeft om het duurzaamheidsbeleid van hun universiteit of hogeschool te verbeteren, krijgen zij ook medewerkers en docenten mee."

De Universiteit Maastricht is daar een goed voorbeeld van. "Door Green Office Maastricht heeft de universiteit duurzaamheid verankerd in het beleid. Samen met medewerkers hebben de studenten in 2012 een officieel duurzaamheidsbeleid en een Duurzaamheidsvisie 2030 opgesteld. Dat betekent dat er voor het eerst langetermijndoelen op het gebied van duurzaamheid op papier staan. Een Green Office alleen is niet genoeg om die doelstellingen en ambities ook daadwerkelijk te behalen, maar het brengt wel iets groots op gang.”

"Studenten zijn de bestuurders, productontwikkelaars en ingenieurs van de toekomst, waardoor ze straks in hun beroep duurzame keuzes moeten kunnen maken. Maar ze kunnen ook nu al meewerken aan een duurzame wereld"

Felix hoopt dat er steeds meer Green Offices worden opgericht. "Vaak willen studenten wel iets met duurzaamheid doen, maar weten ze niet hoe. Zonder ondersteuning, ruimte of budget is het moeilijk om plannen door te zetten. Met een Green Office geeft een onderwijsinstelling studenten de kans om betrokken te zijn bij de duurzaamheidstransitie.”

 

Het onderwijs als speeltuin

Studenten staan er echter niet alleen voor. "Om echt iets te veranderen, of dat nou op het gebied van bedrijfsvoering, onderwijs of onderzoek is, moeten studenten samenwerken met docenten, medewerkers en onderzoekers. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een overzicht van alle duurzame vakken, het plaatsen zonnepanelen op onderwijsgebouwen, het opzetten van een duurzame minor en het verbeteren van de afvalverwerking en recycling."

“Het onderwijs werkt als een speeltuin waar studenten praktische oefening krijgen in het verduurzamen van een organisatie - en ondertussen meteen al impact hebben. Wie als student kennis en ervaring opdoet over bijvoorbeeld duurzaam inkopen of het stimuleren van gedragsverandering, neemt dat de rest van het leven mee als professional.”

Eerder schreven we op ToekomstBehendig al over de duurzame ambities van Green Office VU in Amsterdam en over het landelijke Studentennetwerk Morgen.

Foto: 
"Green Offices bij de European GO Summit in Rotterdam"

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...