Ester Boogaard van DuurzameEducatie.nl wil graag een duurzame wereld mogelijk maken door de instelling van mensen te veranderen. “Het onderwijs is daar een mooie plek voor. Docenten bereiken elk jaar weer nieuwe leerlingen, waardoor ze veel invloed hebben.”

Op haar platform ondersteunt Ester docenten en verbindt ze docenten met elkaar. Waarom nou juist leraren? “Zij zijn belangrijke aanjagers van duurzame ontwikkeling,” vertelt Ester. 

Broodnodig overzicht
Dit is ook waarom ze ToekomstBehendig.nl steunt. Ester vindt een overzicht van wat er in het onderwijs gebeurt op het gebied van duurzaamheid broodnodig. “Toen ik voor mijn zoon een basisschool zocht, kon ik niet in één oogopslag zien hoe duurzaam een school was. Daarnaast kan het ook een stimulans zijn voor scholen om kritisch naar zichzelf te kijken.”

Volgens Ester is het hoog tijd dat er iets verandert in het onderwijs. “Ontwikkelingen in de samenleving gaan steeds sneller, dus we redden het niet om op de oude manier door te gaan. Als we in het onderwijs een cultuur kunnen creëren die gericht is op samenwerking, over grenzen heen kijken en verandering, dan krijgen leerlingen vanzelf de juiste mindset.”

Docenten spelen een cruciale rol in de weg naar duurzame ontwikkeling, stelt Ester. “Zij kunnen leerlingen begeleiden in het maken van duurzame keuzes. Met mijn platform wil ik ervoor zorgen dat docenten de kennis en vaardigheden in huis halen die ze daarvoor nodig hebben.” 

Positieve impact
Hoe ze dat doet? “Ik breng docenten met elkaar in contact en bied trainingen aan over duurzaam onderwijs - ook voor het managementteam of zelfs de hele school. Aan de hand van bijvoorbeeld het Auditing Instrument for Sustainability in Higher Education (AISHE) kijken we samen wat voor stappen een school kan maken.”

Ester denkt dat veel mensen niet doorhebben hoeveel impact ze op de wereld hebben. “Ik wil ze meegeven dat alle beetjes helpen. Een duurzaam initiatief, al is het maar iets simpels als afval scheiden, kan zich als een olievlek verspreiden. Enthousiaste docenten kunnen kinderen bergen motivatie meegeven.”

Foto: Ester Boogaard tijdens een oefening systeemdenken bij een duurzaamheidsworkshop.

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...