Het is tijd voor het eerste project van Coöperatie van Leren voor Morgen: een verkiezing voor duurzame docenten. Vorig jaar werd de Coöperatie opgericht om verschillende partijen die zich inzetten voor duurzaamheid in het onderwijs te verenigen. Tot 9 oktober kan iedereen Duurzame Docenten uit het primair en voortgezet onderwijs aanmelden.

“Met deze actie willen we mensen die zich al hard maken voor duurzaamheid in het onderwijs bedanken en belonen”, vertelt Roald Severens, die de verkiezing organiseert.


“Een docent die leerlingen leert dat ze bij kunnen dragen aan een betere wereld is goud waard en verdient een klein cadeautje.”
 

Op de fiets naar school
Een ‘duurzame docent’ hoeft geen revolutie ontketend te hebben om de moeite waard te zijn, geeft Roald aan. “Het zit ‘m juist in kleine dingen: een docent die ambassadeur is van fietsen en leerlingen motiveert de scooter in de schuur te laten. Of een juf die met haar leerlingen en de konijnen van de school op bezoek gaat bij een bejaardentehuis in de straat.”

“Duurzaamheid is een breed begrip. Maar wie denkt aan zichzelf én anderen, aan het nu én aan de toekomst - die heeft duurzaamheid al in de vingers.” Duurzaamheid gaat volgens Roald dan ook niet alleen over afval, energie en voeding, maar ook over de samenleving en wereldburgerschap.

Een handje helpen
“Het is prachtig als leerlingen beseffen dat zij zelf een actieve rol kunnen spelen in de wereld om hen heen. Een docent kan daarbij helpen, door niet alleen te vertellen, maar de leerlingen in te laten zien dat ze zelf ook hun steentje bij kunnen dragen. Wanneer de leerlingen eigenaar worden van het probleem, gaan ze ook deel uitmaken van de oplossing.”

Het is kortom hoog tijd dat duurzame docenten worden erkend voor hun bijzondere inzet. Ken je zelf een Duurzame Docent? Meld hem of haar vandaag nog aan. Iedereen ontvangt een presentje en de jury beslist welke top drie zelfgekozen nascholing wint voor de hele school.

 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...