Tot nu toe bleef het leren over duurzaamheid vaak beperkt tot universitair en hoger onderwijs. Volgens IKcircuLEER is het de hoogste tijd dat het ook op het mbo en vmbo van de grond komt. We spraken met initiator en coördinator Liedewij de Graaf.

In 2014 was IKcircuLEER winnaar van de felbegeerde ASN Wereldprijs, vanwege het vernieuwende karakter van het initiatief. “Duurzame kennis vind je nu nog vooral bij het bedrijfsleven en hoger onderwijs. Dat moet echt veranderen”, stelt Liedewij. Zo kwam IKcircuLEER tot stand. “Wij maken de circulaire economie zichtbaar en toegankelijk voor vmbo- en mbo-studenten.”

Hoe pakken ze het aan? “We organiseren bijeenkomsten voor docenten, zodat zij te weten komen hoe ze duurzaamheid goed over kunnen brengen. Ook ontwikkelen we vernieuwende en innovatieve lesprogramma’s die zij kunnen gebruiken, met herkenbare onderwerpen en rolmodellen voor de studenten”, aldus Liedewij.

Enthousiasme
Bij IKcircuLEER spelen docenten een hoofdrol. “Het is belangrijk dat er materiaal is waar docenten blij van worden, want als docenten enthousiast zijn, worden leerlingen dat ook”, legt Liedewij uit. “Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan inmiddels in het vernieuwde vmbo-examenprogramma. Wij helpen docenten met de aanpak."

'Wij maken de circulaire economie zichtbaar en toegankelijk voor vmbo- en mbo-studenten'

"Docenten kunnen bijvoorbeeld de cursus 'Milieu, hergebruik en duurzaamheid' bij ons volgen", legt Liedewij uit. "Daarnaast begeleidt IKcircuLEER vmbo-scholen om circulariteit en afvalvrij werken gangbaar te maken."

Omdat de beroepsopleidingen sterk gericht zijn op de praktijk, neemt IKcircuLEER ook het werkveld mee in de verduurzaming. “We zoeken bedrijven die zich willen verbinden met het vmbo. Zo zien de jongeren direct terug dat het verdiepen in duurzaamheid hen veel kan opleveren.”

Verschil maken
"Een docent op een Haagse school, waar we nu lesmaterialen testen rondom circulair ontwerpen, zei me vorige week: 'Leerlingen weten best wat de wereldproblemen zijn. Maar ze hebben niet altijd door dat ze zelf een verschil kunnen maken, hoe klein ook. De lesmaterialen van IKcircuLEER maken leerlingen ervan bewust dat hun acties en ideeën rondom duurzame dilemma's ertoe doen'."


Fotocredit: IKcircuLEER. Foto: v.l.n.r. Liedewij de Graaf, Kike Olsder, Méréte Gerhards, Reba de Graaf.
 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...