Acteurs van De Milieubende dagen kinderen uit groep 7 en 8 uit om mee te denken over oplossingen voor het klimaatprobleem. Ze zetten leerlingen aan het werk in een interactieve workshop. Door in actie te komen, veranderen de scholieren in ware milieuhelden.​ We spraken met Monique Bos van Stichting Milieubende om meer over de theaterstukken te weten te komen.

Niet praten, maar doen!

De Milieubende wil dat alle kinderen op de basisschool les krijgen over milieu en duurzaamheid. En dat doen ze niet met een ‘gewone’ les… Monique: “Wij ‘overvallen’ de klas met een heuse theatervoorstelling!” Met de voorstelling ‘Er zijn nog noedels!’ zijn inmiddels duizenden Nederlandse kinderen omgetoverd tot Milieu- of Klimaatheld. In de spannende voorstelling en interactieve workshop staan milieuproblemen zoals zwerfafval of de plasticsoep centraal. Na de voorstelling gaan de kinderen zelf oplossingen verzinnen: wat kun je met e-waste doen? Hoe haal je je eten uit je eigen achtertuin in plaats van de supermarkt? De beste ideeën van de afgelopen jaren kun je teruglezen in het boek ‘Vijf Jaar Milieubende’.

En de winnaar is…
“De acteurs van De Milieubende leggen milieuproblemen uit aan de hand van het klaslokaal van de kinderen. Daarmee snappen ze gelijk dat ze zelf een belangrijke bijdrage kunnen leveren!” Dat de kinderen zo enthousiast aan de slag gaan met het bedenken van oplossingen voor veel grotere milieuproblemen heeft daar volgens Monique alles mee te maken. Alle ideeën van de leerlingen worden gebundeld en ze maken met hun idee altijd kans op prijzen. Zo zijn er leerlingen langs geweest bij recyclingbedrijven en dobberden ze op de Plastic Whale in Amsterdam om zwerfafval uit de grachten te halen. “Eén van de groepjes in Den Bosch kwam op het idee om een Milieuhelden-bordspel te maken. De gemeente en de ASN Bank hielpen ons het te realiseren en nu wordt het gespeeld op alle basisscholen in de stad!” Als dat geen droomprijs is...

De grootste bende op aarde
Niet alle ideeën worden daadwerkelijk gerealiseerd, maar voor Monique zijn ze een grote inspiratiebron. “Kinderen uit Utrecht hadden het idee om alle snoeren van gerecyclede apparaten af te halen, deze aan elkaar te binden en dit héle lange snoer vanaf de Domtoren door de stad te hangen om bewustwording te creëren. We konden het niet realiseren, maar ik vind het een prachtig beeld.” Ook de oprichter en voorzitter van de stichting, Maurits Groen, is positief gestemd over de bijdrage van de kinderen: “Elke keer is het weer opvallend hoe fris en onbevangen kinderen met goede oplossingen aankomen als ze eenmaal hebben leren zien welke (milieu)problemen er aangepakt moeten worden. En dan accepteren ze ook geen ‘ja, maar’, ook niet van hun ouders.” Dat de kinderen inderdaad Milieuhelden worden is voor hen beiden duidelijk. En dat is goed nieuws, want voorlopig zal de bende alleen maar blijven groeien.

Je kunt de activiteiten van de Milieubende volgen via hun website, Facebook en Twitter.

 

 

Milieubende in actie from Filmboer Produktie /Anton Visser on Vimeo.

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...