Drie keer achtereen kreeg de Hogeschool Leiden een zilveren Sustainabul. Waar ligt hun vooruitstrevende rol in duurzaam onderwijs in? Om dit te weten te komen, spraken wij met beleidsadviseur Piet-Hein van der Ploeg.

 

Duurzaamheid komt overal terug volgens van der Ploeg. “Het is de kunst om duurzaamheid niet als een leeg containerbegrip te gebruiken, maar het echt te verwerken in de praktijk. Naast onze duurzame bedrijfsvoering, richten wij ons ook op het verweven van onderwijs en onderzoek.”  Hoe ziet dit er concreet uit?

 

Klimaatneutraal

De Leidse school is sinds 2014 klimaatneutraal. “We stoten zo min mogelijk CO2 uit. Onze uitstoot, uit bijvoorbeeld woon-werkverkeer, compenseren we door goede doelen te steunen die duurzaamheid bevorderen. Zo doneren we aan het Fair Climate Fund.

 

Studenten kunnen bovendien stage lopen bij deze compensatieprojecten. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de school wordt milieuvriendelijker, en studenten leren hoe je dat aanpakt.

 

Aan de slag voor echte opdrachtgevers

Bij de minor Duurzaam Ondernemen komen onderwijs en samenleving ook bij elkaar. “Studenten bedenken plannen en oplossingen voor echte opdrachtgevers. Vorig jaar was een van de opdrachtgevers een bollenkweker, die dankzij onze studenten duurzamer werkt. Hij heeft er veel profijt van, juist omdat het in zijn vak nog een niche is.”

 

Het duurzame onderwijsaanbod aan de hogeschool is al met al omvangrijk, zo bieden ze ook de minor Global Awareness aan. “Competenties zoals systeemdenken en een langetermijnvisie laten we bij zoveel mogelijke vakken terugkomen. Bij onze Pabo-opleidingen zit holistisch denken echt in het DNA verweven.”

 

De Wet van de Remmende Voorsprong

Na drie jaar achtereen zilver te behalen behaalden ze bij de duurzaamheidsranking Sustainabul in 2017 brons. Van der Ploeg verklaart dit door “de wet van de remmende voorsprong. Als je net begint met duurzaamheid maak je nog grote stappen.”

 

De Hogeschool Leiden staat allesbehalve stil, en zoekt steeds nieuwe verbeterpunten. “De veelzijdigheid van duurzaamheid willen we graag laten terugkomen en blijven ontwikkelen.”

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...