Met een netwerk van ruim 115 wetenschappers ondersteunt Het Groene Brein ondernemers die zich inzetten voor een nieuwe economie. Carien (28) ging na haar studie aan de slag als projectmedewerker bij Het Groene Brein. Redactielid Soscha interviewde haar over haar werk en de organisatie.

Geboren uit noodzaak
“Het Groene Brein is een aantal jaren na De Groene Zaak, de ondernemersvereniging voor koplopers, opgericht. Ondernemers kwamen soms bij De Groene Zaak langs met wetenschappelijke vragen waar binnen het ondernemersnetwerk geen antwoord op was. Deze ondernemers wisten ook niet hoe ze wetenschappers moesten bereiken om de hulpvraag te stellen. Om deze verbinding te kunnen maken is Het Groene Brein opgericht. Het is méér dan alleen een netwerk geworden, we moeten ook vertalen. Ondernemers spreken een andere taal dan wetenschappers of beleidsmakers. We hopen dat we deze barrières doorbreken door mensen samen te brengen. Buiten je eigen vakgebied werken kan eng zijn, maar forceert je ook om innovatief en creatief te zijn.”

Win-win-winsituatie
“We merkten dat veel wetenschappers het misten om hun kennis toe te passen in de praktijk en zo een bijdrage te leveren aan de transitie naar duurzaamheid. Daartegenover stonden ondernemers die graag sneller wilden verduurzamen, maar wie het niet lukte om de juiste oplossingen te vinden voor hun bedrijf. Het Groene Brein brengt deze twee groepen samen: wetenschappers worden uitgedaagd in het praktisch maken van wetenschappelijk onderzoek, en ondernemers krijgen hulp bij het oplossen van lastige uitdagingen. Eindresultaat: een win-win-winsituatie voor wetenschap, bedrijfsleven én de planeet.”

120 duurzaamheidskenners op oproepbasis
“We zijn begonnen met een netwerk van 50 á 60 wetenschappers, maar inmiddels is dit ruim verdubbeld. Wetenschappers van zowel universiteiten als hogescholen zijn bij ons aangesloten. We zien in de praktijk dat we vaak beiden nodig hebben om succesvol te zijn! We hebben expertise over bijna alle aspecten van duurzaamheid in ons netwerk. Zo kun je bij ons terecht voor kennis over duurzame ecologie, maar ook voor advies over duurzame businessmodellen. We hebben zelfs wetenschappers die zich voornamelijk bezighouden met intergenerationele vraagstukken, of die expert zijn in hoe transities plaatsvinden. Doordat we deze wetenschappers regelmatig samen laten werken, kunnen we bijna alle interdisciplinaire vraagstukken oppakken.”

Wetenschap van de toekomst
“Ook wij zien dat de wetenschap niet altijd aansluit op de praktijk van de ondernemer. Een student finance of accountancy zal in het standaard curriculum weinig leren over duurzaamheid terwijl de economie van de toekomst hier wel om vraagt. Het onderwijsprogramma zal radicaal omgegooid moeten worden om in lijn te zijn met het duurzame denken. Wat we hebben zijn wetenschappers die hier over na kunnen denken, en ondernemers die de dagelijkse praktijk kennen. We proberen deze dan ook te verbinden zodat de wetenschap en het onderwijs beter aan gaat sluiten op de praktijk. Dit doen we niet alleen voor finance en accountancy, maar bijvoorbeeld ook op het thema logistiek binnen de circulaire economie.”

Meer weten over Het Groene Brein? Kijk dan eens op de website, Facebook of Twitter

 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...