Als projectmanager komt Wouter Baars duurzaamheid veel tegen. "Denk maar aan het zo efficiënt mogelijk verbouwen van gezond voedsel of het zoveel mogelijk reduceren van verpakkingen - zulke duurzame doelen vragen om een georganiseerd project."

Hij richtte www.projectmanagement-training.nl op, waar verschillende consultants trainingen en advies geven. Deze organisatie heeft zo min mogelijk negatieve impact op mens en milieu. "We wekken onze energie duurzaam op en compenseren de volledige CO2-uitstoot: ons vervoer, de verwarming en papierverbruik,' vertelt Wouter. "We plannen onze cursussen graag op plekken die makkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, zodat cursisten de auto thuis kunnen laten staan. Ook werken we het liefst samen met leveranciers met een actief duurzaamheidsbeleid en ondersteunen we duurzame projecten en initiatieven."

Duurzaamheid is overal
Ook bij Wouters opdrachtgevers is duurzaamheid de rode draad. "Elke organisatie heeft te maken met duurzaamheid," vertelt Wouter. "Het is een groot risico om het verduurzamen van een organisatie uit te stellen. En omdat bijna alle veranderingen richting een duurzamer bedrijf worden georganiseerd via een project, speelt projectmanagement een sleutelrol bij de transitie naar een duurzame samenleving."

"Elke organisatie heeft te maken met duurzaamheid"

Wouter vertelt enthousiast over de projecten waarvoor hij werkt. "Van het plaatsen van zonnecellen tot het isoleren van woonwijken, en van het circulair maken van productieketens tot het verminderen van onnodig transport of het ontwikkelen van nieuwe energiezuinige producten. Stuk voor stuk dragen ze positief bij aan de wereld."

Klanten weigeren
De trainingen en het advies op het gebied van projectmatig werken worden afgenomen door zowel zzp'ers als multinationals, door non-profit én for-profit-bedrijven. "Maar," geeft Wouter aan, "we weigeren klanten waarvan duidelijk is dat zij niet geïnteresseerd zijn in verduurzaming, zoals een klant die olieboringen uitvoert. En gelukkig zie ik dat steeds meer projecten geheel of gedeeltelijk over een duurzaam thema gaan, zelfs als klanten in eerst instantie bij ons aankloppen voor meer efficiëntie of effectiviteit."

 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...