Het CITAVERDE College is een duurzame VMBO- en MBO-school. Hoe ziet dat er in de praktijk precies uit? Eva sprak met Narda Clumpkens, die aan vmbo-leerlingen de vakken biologie en natuurkunde geeft, en op het mbo het vak Green Science en scheikunde doceert. “Leerlingen hebben in het begin vaak nog een beetje weerstand tegen de groene vakken.”

Citaverde staat in het beroepsonderwijs bekend om de belangrijke rol die duurzaamheid er speelt. “Die kun je terugzien in een inhoudelijk en een persoonlijk perspectief”, vertelt Narda. “We stellen studenten inhoudelijke vragen die samenhangen met ‘people, planet en profit’. Wat is duurzame energie? Hoe gaan we duurzaam om met mensen?” De persoonlijke kant heeft betrekking op de leerlingen zelf. “We laten ze kritisch nadenken over hun eigen positie.”

Deze twee perspectieven zijn bedoeld om de studenten te laten bevragen wat belangrijk is. “Zo denken ze na over de manier waarop ze met elkaar en met de aarde omgaan. Wat doet mijn houding met anderen en hoe kan ik ervoor zorgen dat ik ook zelf een goede indruk achterlaat?”

'We stellen studenten inhoudelijke vragen die samenhangen met ‘people, planet en profit’'

Van weerstand tot enthousiasme
“Leerlingen hebben in het begin vaak nog een beetje weerstand tegen deze groene lessen, omdat ze niet goed begrijpen hoe het aansluit bij het vak dat ze leren”, vertelt Narda. “Maar na een tijdje worden ze juist heel enthousiast. Ze zien dat het hen kennis oplevert die ze ook bij andere vakken kunnen gebruiken, en in hun persoonlijke leven.”

Wat houden deze vakken bij Citaverde precies in? “Green Science gaat voor een groot deel over duurzaamheid”, vertelt Narda. Het vak heette eerst ook daadwerkelijk ‘Duurzaamheid’, maar is inmiddels zowel van naam als inhoudelijk aangepast. “Om het meer op de belevingswereld van de jongeren te laten aansluiten, combineren we het met elementen van bètavakken. Green Science is als vak nog volop in ontwikkeling, en wordt niet alleen op het mbo, maar ook op al onze andere niveaus gegeven.”

'Green Science is als vak nog volop in ontwikkeling'

Thema-onderwijs
Duurzaamheid is bij Citaverde een terugkerend onderwerp. “We werken met thema’s, waarvan eentje voeding is. Leerlingen beginnen dan bij de basisvraag: Wat is voeding eigenlijk precies?”, vertelt Narda. “Daarna duiken ze er dieper in, en zoeken ze uit waar het eten vandaan komt en wat de productiewijzen zijn. De impact op het milieu en de keurmerken die er zijn komen ook aan bod. Maar bijvoorbeeld bij de module Milieu, Hergebruik en Duurzaamheid in het VMBO komt het thema ook terug.”

De praktische kant van het beroepsonderwijs is ook bij duurzaamheid duidelijk. “Een thema wordt van alle kanten beleefd, mede aan de hand van actieve opdrachten waarbij leerlingen bijvoorbeeld een markt organiseren.” Zo bereidt Citaverde de studenten voor op een duurzame toekomst.

 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...