Hoe ga je ermee om als op je school een groeiende groep leerlingen met extreemrechtse denkbeelden rondloopt? Op een Nijmeegse middelbare school organiseren ze jaarlijks een werkweek naar Auschwitz. Dat lijkt behoorlijk te helpen. Een mooi praktijkvoorbeeld van sociale duurzaamheid.

Volkskrant-verslaggever Kaya Bouma ging met de reis van afgelopen jaar mee, en legde vast hoe er gedurende de vier dagen over onder meer homoseksualiteit, uitsluiting en de Holocaust werd gesproken.

"Ik wilde twee verhalen vertellen. Het verhaal van hoe de school om is gegaan met rechtsradicalisme onder leerlingen. En het verhaal van de leerlingen nu: hun denkbeelden en de impact van de reis naar Polen", vertelt ze later aan de Volkskrant. "Daarnaast vond ik dit programma een bijzonder voorbeeld omdat het bij burgerschap in het onderwijs vaak gaat over scholen met islamitische leerlingen die niet over homoseksualiteit willen praten. Dit is een witte school; sommige leerlingen hadden tien jaar geleden een Hitlerportret in hun slaapkamer hangen. Er zijn meer scholen die met dit soort problematiek worstelen, maar het is een taboe. Dat het Helicon er open over is, is bijzonder."

In dit artikel vertelt Kaya Bouma hoe haar verhaal tot stand kwam.

 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...