Daltonschool UniQ uit Nieuwegein is niet zomaar een school, maar een Vreedzame, Gezonde, Sportieve, Afvalvrije Kraanwaterschool. Directeur Diana de Kruif vertelt over haar visie op duurzaamheid. "Het lijkt misschien alsof we met veel projecten bezig zijn, maar ze hebben allemaal te maken met leefstijl en duurzaamheid: heel belangrijk voor een optimaal leerklimaat!"

"Wij willen onze kinderen graag opleiden voor morgen," zegt Diana. "Maar wij willen ook dat er überhaupt een morgen ís waar iedereen een fijn leven kan leiden. Kijk je naar jezelf: dan gaat duurzaamheid bijvoorbeeld om afval en gezondheid. Kijk je om je heen: dan gaat het om de vraag hoe wij de wereld leefbaar houden."

'Wij leiden onze kinderen op voor morgen'

Begin februari was het warme truiendag. "Een echte traditie op Daltonschool UniQ," vertelt Diana enthousiast. "De dag begint met een warming-up, er is een mooiste-mutsen-verkiezing en tussen de middag eten we soep. Ook zoekt elke leerkracht naar leuke lessuggesties over energie die geschikt zijn voor zijn eigen klas."

Lege stiften
De bewustwording van wat afval is en hoe je ermee omgaat, is belangrijk in de school. "Vandaag stond ik in de kleuterklas met een handvol lege stiften en wat knutselafval. Toen liepen we samen naar de milieuhoek, omdat stiften niet thuis horen bij het restafval. Het knutselafval brachten wij vervolgens naar de knutselcontainer."

"Met zo'n wandelingetje geef je aan dat afval een bepaalde waarde heeft. En het leuke is: alle kinderen willen meedoen. Ze willen stuk voor stuk helpen en ze vragen bij alles wat ze vinden: in welke bak hoort dit? Kinderen pakken het zo snel op en ze hebben er veel plezier bij als ze weten of hun afval in de groene, de rode, de blauwe of de zwarte bak hoort. Wij hopen dat die bewustwording doorwerkt bij de kinderen thuis. Dat ze aan hun ouders vertellen over afvalscheiding, zodat ouders er thuis mee aan de slag gaan."

Diana vertelt dat ze tevens buiten school bezig zijn met duurzaamheid. "Wij knijperen graag afval in de wijk, omdat wij onze omgeving schoon willen houden. Zo kunnen wij tegelijkertijd uitdragen aan de gezinnen en de buurt dat wij zwerfafval en plasticsoep belangrijke thema's vinden. Deze thema's komen natuurlijk ook terug in de lessen, en we bestellen jaarlijks leskisten van natuur- en milieueducatie om duurzame thema's levend te houden en iedereen binnen de school te blijven activeren."

Gezond leven
Daltonschool UniQ is kraanwaterschool. "Dit is één van de manieren waarop wij onze leerlingen een gezonde levensstijl aanleren. Wij doen elk jaar mee aan de kraanwaterdag, met een quiz of een leuke les over water. Sinds de zomer zijn wij officieel een kraanwaterschool en drinken alle kinderen om tien uur 's ochtends water. Zeker bij de kleintjes ging die omslag heel makkelijk."

'Kraanwater, gezondheid en sport: het hoort allemaal bij elkaar'

De Gezonde School is een programma van de overheid waarbij scholen verschillende vignetten kunnen behalen. Diana vertelt waarom Daltonschool UniQ het vignet ‘voeding’ aanvraagt. "Wij zijn kraanwaterschool, doen mee met het EU Schoolfruit programma, hebben beleid over gezonde traktaties, werken in alle groepen met ‘Smaaklessen’ en zorgen ervoor dat lessen over gezondheid jaarlijks op het programma staan. Volgend jaar gaan wij voor het vignet 'sport'. Wij mogen ons namelijk Sportieve School noemen. Het hoort wat mij betreft allemaal bij elkaar: kraanwater, gezondheid en sport."

Op het schoolplein
De Sportieve School was een project dat de school met de gemeente Nieuwegein uitvoerde. "Met ondersteuning van een sportconsulent hebben wij onze leerlingen opgeleid tot spelleiders. Op woensdag zetten zij op het schoolplein spellen uit, bestaand of zelfbedacht, en het plein heeft vakken waar bijvoorbeeld een tik- of juist een balspel wordt gespeeld. De rest van de week delen onze spelleiders spelmaterialen uit aan hun klasgenoten."

Gezondheid en een gezonde leefstijl gaat voor Diana niet alleen over voedsel en bewegen, maar ook over sociaal-emotionele ontwikkeling. "Als je lekker in je vel zit, kun je goed presteren. Als je lekker in je vel zit, kun je anderen helpen en enthousiasmeren. Wij zijn een vreedzame school en streven ernaar dat kinderen zich gehoord en gezien voelen, dat kinderen op een positieve en zorgzame manier met elkaar om gaan en open staan voor verschillen tussen mensen. Samenwerken en een positief klimaat is heel belangrijk bij ons. Wij bespreken met de kinderen wat wij van hen verwachten: dat wij met elkaar de vreedzame school vormen. Dagelijks bespreken wij de dingen die goed en minder goed gaan."

'Wie lekker in zijn vel zit, presteert beter en zorgt ook voor een ander'

Voorlopig zal Daltonschool UniQ zich blijven focussen op deze terreinen. "Als je van al die projecten iets opsteekt en dat vervolgens borgt in de school, versterk je het concept duurzaamheid en leefstijl. Het komt eigenlijk neer op: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Wij hopen dat wat wij in het klein proberen, als een olievlek uitvloeit, en meer draagvlak krijgt."

In opdracht van BuitenWijs, een expertcentrum voor natuur- en duurzaamheidsonderwijs voor de basisscholen in de gemeenten Houten, Nieuwegein, IJsselstein en Lopik, zochten we uit hoe scholen in deze gemeenten het begrip duurzaamheid invullen.

 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...