Basisschool Het Mozaïek in Houten is de laatste jaren steeds meer met duurzaamheid bezig. “Doordat we een Kanjerschool zijn, leerden we scholieren al hoe ze met elkaar om moeten gaan. Het was dus een kleine stap naar het leren hoe ze met de wereld om moeten gaan”, vertelt directeur Chris Roseboom.

De duurzame focus is onder meer te zien aan de moestuin die Het Mozaïek door leerlingen laat verbouwen. “In het voorjaar zaaien de groepen 3, 5 en 7 verschillende gewassen. Die oogsten ze vervolgens als ze in het najaar in groep 4, 6 en 8 zitten. Voorheen wisten we niet zo goed wat we met de opbrengst aan moesten, maar daar hebben we nu een oplossing voor: we laten de scholieren zelf in de keuken iets maken van hun oogst.”

De lessen op Het Mozaïek zijn ook steeds meer op duurzaamheid geënt. “We behandelen onderwerpen zoals afvalverwerking, en geven ‘Wereldoriëntatie’, met de methode Da Vinci. Verschillende disciplines zoals aardrijkskunde, geschiedenis en natuurwetenschap worden hierbij aan elkaar verbonden, met wisselende thema’s die zes tot acht weken duren. Zo leren kinderen dat in de maatschappij ook alles met elkaar samenhangt.”

'We leren kinderen dat in de maatschappij alles met elkaar samenhangt'

De zogenoemde ‘21st century skills’, vaardigheden die nodig zijn voor onze tijd, spelen ook een belangrijke rol. “Onze maatschappij verandert ontzettend snel, dus leren we de kinderen daarmee omgaan. Docenten krijgen een meer begeleidende rol, zodat kinderen zelfstandigheid ontwikkelen. We sturen de leerlingen eropuit, laten ze hun eigen vragen formuleren en hierop de antwoorden zoeken.”

“Verder laten we ook zien hoe je het praktisch kunt aanpakken, door alleen nog ledverlichting te gebruiken”, vertelt Roseboom. “We wilden ook zonnepanelen op het dak hebben, maar dat bleek helaas te zwaar. Toch proberen we zo steeds te ontdekken hoe we verder kunnen verduurzamen.”

In opdracht van BuitenWijs, een expertcentrum voor natuur- en duurzaamheidsonderwijs voor de basisscholen in de gemeenten Houten, Nieuwegein, IJsselstein en Lopik, zochten we uit hoe scholen in deze gemeenten het begrip duurzaamheid invullen.

 

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...