Basisschool

Digitale vaardigheden bekrachtigen jongeren om nieuwe werelden te scheppen. Kinderen tussen de 8 en 14 leren op een toegankelijke en boeiende manier 21e eeuwse vaardigheden bij Bomberbot. Bomberbot verzorgt tijdens schoolvakanties Codekampen. Er zijn ook lespakketten voor het basisonderwijs. In het bosrijke Bloemendaal op de Sint Theresiaschool begeleidde ik Codekamp voor de Web Editie. Tweeëntwintig kinderen hebben nieuwe creatieve mogelijkheden ontdekt in HTML en CSS.

Ontdek hoe de Ark en de Ark van Noach breed inzetten op duurzaamheid: Leerlingen ontwikkelen empathie, doen de Kanjertraining en leren ook digitale 21e eeuws vaardigheden via het Ontdeklab, en Little Bits. Bovendien komen leerlingen ook via uitgebreidde Natuur & Milieu Educatie in aanraking met de natuur om hen heen. ​
 

BuitenWijs werkt samen met basisscholen aan een duurzame toekomst door natuur- en milieueducatie. ToekomstBehendig vervulde een opdracht voor BuitenWijs: we onderzochten acht basisscholen in de gemeenten Houten, Nieuwegein, IJsselstein en Lopik die streven naar meer duurzaamheid. Lees hieronder hoe zij door middel van groene daken, moestuinen, natuurexcursies en cultuureducatie een heldergroene toekomst tegemoet gaan.

De directeur van Basisschool Lucas Galecop begon haar carrière in het bedrijfsleven. Daar zag Rianne Spiegelenberg hoeveel tijd er verloren gaat aan niet goed kunnen samenwerken. "Als een kind begrijpt wie hij is binnen de wereld, kan hij ook beter met anderen omgaan. Wij leren onze leerlingen daarom uitgebreid over burgerschap."

Op de Gerardus Majella in Cabauw is de natuur zo belangrijk, dat het woord 'natuurlijk' in het logo staat - omringd door takken, blaadjes en bloemen. Ingeborg Geensen, leerkracht van groep 1/2, coördineert de afvalscheiding en het groen op school. "Groep 2 en groep 7 verzorgden afgelopen jaar samen de moestuin. Ze kregen allemaal een stukje grond!"

Voor Marian de Haan, directeur van De Zevensprong in Houten, betekent duurzaamheid beter omgaan met zowel de aarde als met elkaar. "Daarom zijn we ook met het project Eco-schools gestart. Het mooie van Eco-schools vind ik dat de duurzame ontwikkeling echt vanuit de kinderen komt. Omdat we een daltonschool zijn, is dat extra belangrijk voor ons."

Iedereen heeft bewuste en onbewuste aannames over vrouwen en mannen. Denken in stereotypen begint al op jonge leeftijd. Daarom laat het project Beeldenbrekers aan kleuters zien dat ook vrouwen kapitein, uitvinder en chirurg zijn.

Daltonschool UniQ uit Nieuwegein is niet zomaar een school, maar een Vreedzame, Gezonde, Sportieve, Afvalvrije Kraanwaterschool. Directeur Diana de Kruif vertelt over haar visie op duurzaamheid. "Het lijkt misschien alsof we met veel projecten bezig zijn, maar ze hebben allemaal te maken met leefstijl en duurzaamheid: heel belangrijk voor een optimaal leerklimaat!"

Op Basisschool De Nieuwe Wiel in Lopik staat de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen centraal. "Kinderen leren hoe ze voor elkaar en de aarde kunnen zorgen," vertelt directeur Hanneke Mulder. "Gebeurtenissen uit de pauzes of op de gang diepen we uit in de lessen. Zo leren de kinderen hoe ze het beste met anderen en zichzelf om kunnen gaan."

Basisschool Het Mozaïek in Houten is de laatste jaren steeds meer met duurzaamheid bezig. “Doordat we een Kanjerschool zijn, leerden we scholieren al hoe ze met elkaar om moeten gaan. Het was dus een kleine stap naar het leren hoe ze met de wereld om moeten gaan”, vertelt directeur Chris Roseboom.

Basisschool De Tandem in IJsselstein is een Daltonschool met duurzaamheid in het DNA. “Ons streven is dat ieder kind dat bij ons van school komt, weet dat alles cyclisch is en met elkaar samenhangt”, legt directeur Vincent Kalshoven uit.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het leren over duurzaamheid. Dat vinden ze in de gemeente Rheden ook, en dus organiseren ze sinds vorig jaar de Schooldag van de duurzaamheid. We praatten met initiatiefnemer Judy van der Lijke over dit initiatief.

Acteurs van De Milieubende dagen kinderen uit groep 7 en 8 uit om mee te denken over oplossingen voor het klimaatprobleem. Ze zetten leerlingen aan het werk in een interactieve workshop. Door in actie te komen, veranderen de scholieren in ware milieuhelden.​ We spraken met Monique Bos van Stichting Milieubende om meer over de theaterstukken te weten te komen.

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...