Algemeen

Hoe breng je duurzame kennis en waarden in het onderwijs? Rob de Vrind, coördinator van duurzaam MBO, denkt dat het donutmodel ons verder kan brengen. Hij kwam met de term ‘donutonderwijs’, gebaseerd op het donutmodel van de Britse econoom Kate Raworth.

22 juni 2018 - 'Scholen moeten investeren in nieuwe manieren om leerlingen en studenten te leren om kritisch te blijven nadenken'. Dit zegt universiteitshoogleraar José van Dijck in haar afscheidsrede als vertrekkend president van de KNAW. Maar wat betekent dit eigenlijk? Remco Pijpers van Kennisnet sprak universiteitshoogleraar José van Dijck. 

Vandaag lanceert One Future Play ‘De Utregse Duurzaamheidsspelen’. In deze online assessment vraagt Utrecht haar inwoners om de stad te redden. Door middel van verschillende minigames ontdekken spelers wat zij weten, wat zij kunnen en wat zij zelf kunnen doen voor een groenere toekomst voor Utrecht. In 2030 wil Gemeente Utrecht klimaatneutraal zijn en daar draagt iedereen aan bij, is de gedachte. 

'Als je wordt voorgeworpen dat je van de Groene Kerk bent, berg je dan maar. Niet als je bezig bent je kerkgenootschap te verduurzamen, wel als je de wereld wilt verbeteren. Dan regent het verwensingen: je bent een Zeloot die een einde wil maken aan alle levensplezier: vlees eten, sigaretten roken, betaalbare (mantel)pakken dragen, autorijden, naar vakantiebestemmingen vliegen.' - uit blog 45 van Hugo von Meijenfeldt​

Den Haag 19 april - Tijdens de eerste raadsvergadering van de nieuwe raad, hebben zeven pubers (van 12 tot 17 jaar oud) hun inspraakrecht gebruikt om de gemeente aan te sporen om serieus werk te maken van hun toekomst. Maja Brouwer (17) kwam zelfs van achter het spreekgestoelte vandaan en liep naar het midden van de zaal. “U bent verantwoordelijk voor ons. We kunnen niet nog eens vier jaar wachten. We smeken u om voor ons te zorgen.”

Duurzaamheid draait ook om de wijze waarop we met elkaar omgaan. In het onderwijs bepaalt dit de kwaliteit van leven voor leerlingen.  Pesten is geen normaal gedrag. Dit leidt tot verziekte verhoudingen in de klas en geestelijke gezondheidsproblemen.

De AOC Raad is de netwerkorganisatie van het groene onderwijs: het vmbo en mbo dat zich richt op thema's zoals voedsel, gezondheid, recreatie, planten en dieren. De raad vertegenwoordigt dus een brede sector. "En," vertelt Mirjam Kuggeleijn, communicatieadviseur van de AOC Raad, "het is een hele leuke en innovatieve sector, zeker op het gebied van duurzaamheid."

Ester Boogaard van DuurzameEducatie.nl wil graag een duurzame wereld mogelijk maken door de instelling van mensen te veranderen. “Het onderwijs is daar een mooie plek voor. Docenten bereiken elk jaar weer nieuwe leerlingen, waardoor ze veel invloed hebben.”

Onderwijsadvies met een duurzame uitkomst is het streven van Irisz. Geen wonder dus dat het adviesbureau ToekomstBehendig heeft gesteund tijdens de crowdfundingcampagne. “Uiteindelijk geven we alle scholen een passend antwoord op dezelfde vraag: Hoe word ik toekomstproof?”

André de Hamer wil dat zoveel mogelijk docenten duurzaamheid en enthousiasme aan elkaar verbinden in het klaslokaal. Hij werkt als programmamanager voor netwerkorganisatie Duurzame PABO. "Het is goed om alle mensen die zich bezighouden met duurzame ontwikkeling in het onderwijs samen te brengen: zo kunnen ze elkaar ondersteunen en inspireren."

Om het nieuwe jaar geïnspireerd te beginnen, deelt de redactie van ToekomstBehendig.nl de best gelezen stukken van 2017 met jullie!

Als projectmanager komt Wouter Baars duurzaamheid veel tegen. "Denk maar aan het zo efficiënt mogelijk verbouwen van gezond voedsel of het zoveel mogelijk reduceren van verpakkingen - zulke duurzame doelen vragen om een georganiseerd project."

Femke Zwaal is een van de initiatiefnemers van Dagjelesgeven. Deze stichting was een van de financiers van de crowdfundingscampagne die ToekomstBehendig.nl mogelijk maakte. “Ervaren professionals vertellen graag over hun carrière en jongeren stellen ontwapenende vragen.”

Rotterdam is de stad van de haven en de zware industrie. Geen wonder dus dat Stichting Stimular 28 jaar geleden juist hier bedrijven ging helpen met verduurzaming. De stichting ging dus vroeg met dit actuele thema aan de slag.

Het Groene Brein zet zich als netwerk van wetenschappers in voor een duurzaam bedrijfsleven. Sinds 2015 werkt het onder de naam 'ROOTS' ook actief aan verduurzaming in het beroepsonderwijs. "Het merendeel van de mensen is opgeleid op dit niveau. Het aanpassen van beroepsopleidingen levert daardoor een enorme bijdrage aan het verduurzamen van de samenleving", vertelt initiatiefnemer van Roots Ira von Harras.

Femke Sleegers was al actief in de Fossielvrij-beweging in Den Haag, toen ze iets nieuws startte: Fossielvrij Onderwijs. "Kinderen hebben recht op eerlijk en actueel onderwijs over de energietransitie, zonder bemoeienis van de fossiele industrie."

Dat duurzaamheid een plek moet krijgen in het onderwijs, is duidelijk. Maar hoe precies? Kom op dinsdag 12 december naar de meetup die door Groene Generatie is georganiseerd! Voor iedereen die geïnteresseerd is, of werkt in het onderwijs, en ideeën wil uitwisselen waar je in de praktijk iets aan hebt.

Felix Spira werkt voor rootAbility: een organisatie die een duurzame transitie in het hoger onderwijs aanmoedigt en ondersteunt. Met zijn internationale collega’s helpt hij studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen in heel Europa met het opzetten van Green Offices en andere duurzame projecten.

Een netwerk waar studenten met een interesse voor duurzaamheid elkaar kunnen vinden: dat is Studenten voor Morgen nu al twintig jaar. We spraken met oud-bestuurslid Luna Meister. “Elke student moet een visie op een duurzame toekomst ontwikkelen.”

 

Zonnepanelen op je schooldak, duidelijk een duurzame keuze die jongeren misschien kan inspireren. Maar het kan nog beter, vinden initiatiefnemers van energiecoöperatie Zuiderlicht. Aukje van Bezeij vertelt hoe de coöperatie leerlingen aan het denken zet over duurzaam leven.

 

Veel bedrijven hebben duurzame ambities, maar weten niet goed hoe ze die in de praktijk kunnen brengen. Sociale onderneming DZyzzion - spreek uit als ‘decision’ - stimuleert organisaties bij het maken van duurzame keuzes, zodat zij hun ambities waar kunnen maken. We spraken Jaap de Vries om erachter te komen wat DZyzzion voor het onderwijs kan betekenen.

Het is tijd voor het eerste project van Coöperatie van Leren voor Morgen: een verkiezing voor duurzame docenten. Vorig jaar werd de Coöperatie opgericht om verschillende partijen die zich inzetten voor duurzaamheid in het onderwijs te verenigen. Tot 9 oktober kan iedereen Duurzame Docenten uit het primair en voortgezet onderwijs aanmelden.

Dinsdag is het de Dag van de Duurzaamheid, in Utrecht breekt zaterdag de Duurzame Week aan en volgende week start in Limburg de Dutch Earth Week. Kortom: overal in het land laten duurzame projecten, bedrijven en maatschappelijke organisaties zich van hun duurzaamste kant zien. Ook in het onderwijs gebeurt er een hoop. ToekomstBehendig.nl zet de initiatieven op een rij.

Vandebron is een snelgroeiende duurzame startup die de energiewereld wakker probeert te schudden. In korte tijd heeft het bedrijf meer dan 120.000 klanten aan zich weten te binden. We spraken met Pieter van Wijk, hij was als ‘growth hacker’ verantwoordelijk voor de groei van de vernieuwende energieleverancier. Vandebron is een belangrijke sponsor van ToekomstBehendig.nl, en heeft daarvoor goede redenen.

De SustainaBul is de ranglijst van Nederlandse universiteiten en hogescholen op het gebied van duurzaamheid, en is een initiatief van Studenten voor Morgen. Onderwijsinstellingen worden beoordeeld op de integratie van duurzaamheid in hun onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. De ranglijst richt zich niet alleen op duurzaamheid, maar ook op transparantie en communicatie hierover.

Met een netwerk van ruim 115 wetenschappers ondersteunt Het Groene Brein ondernemers die zich inzetten voor een nieuwe economie. Carien (28) ging na haar studie aan de slag als projectmedewerker bij Het Groene Brein. Redactielid Soscha interviewde haar over haar werk en de organisatie.

Na een succesvolle crowdfundingcampagne in december 2015, is deze blog het officiële startschot van de in gebruik name van de onderwijskeuzegids van de toekomst. In kaart brengen, inspiratie bieden, verbinden en duurzame keuzes mogelijk maken. ToekomstBehendig.nl zet in op de kracht van het internet om duurzame ontwikkeling in het onderwijs te stimuleren.

 
Er is duidelijk vraag naar duurzame professionals bij werkgevers, van Unilever tot de bakker om de hoek. Nu het aanbod nog. Daar dragen wij aan bij.
 

Over ons

ToekomstBehendig.nl is een van de projecten van Groene Generatie, het Groene Brein en Studenten voor Morgen. Wij stimuleren duurzame ontwikkeling door middel van campagnes, onderzoek en slimme producten.

Lees meer...